Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

I Underlandet: ”Vindlande trädgårdar”

Skivrecension
4

Artist/grupp: I Underlandet

Skivtitel: ”Vindlande trädgårdar”

Skivbolag: Svalka

Kombinationen piano och folkmusikfiol blir särskilt intressant för att det är ett möte mellan fint och folkligt, borgerligt och bonnigt. Wilhelm Peterson-Bergers sekelskiftessirliga ”Frösöblomster” ekar i den här skivan som också den lyfter in allmogens melodier i salongerna.

Det är Erik Dahl som spelar piano och Anna Cochrane som spelar fiol, och på sin debut blandar de nyskrivet material som drar åt film/konstmusikhållet, och traditionellt med förankring i svensk spelmanstradition. Det är välspelat, avvägt och ofta väldigt vackert. Ibland lite skissartat och på gränsen till banalt.

Man önskar att det fanns en plats för den här typen av musik, men ju mer jag tänker på den desto mer anakronistisk framstår den. Som en fin men opraktisk möbel i ett modernt rum.

Bästa spår: Polska från Tornäs

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.