Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Iiro Rantala: ”My working class hero”

Jazz
4

Iiro Rantala

”My working class hero”. (ACT/Naxos)

Att hylla The Beatles och särskilt John Lennon är ju inget ovanligt i sig – snarare tvärtom och ofta med mediokert resultat. Men den finske pianisten Iiro Rantala får ut oerhört mycket av låtar som ”Working class hero”, ”Help” och (till och med) ”Imagine”.

Förhållandevis få svenskar känner till Rantala, eller finska jazzmusiker överhuvudtaget. Men här har vi kanske den europeiska pianist som sammantaget kommer Keith Jarrett närmast. De har den stilistiska bredden gemensam, men också skärpan och de kreativa kasten.

Rantala har dessutom humor, vilket ger den här soloinspelningen – uppföljaren till ”Lost heroes” från 2011 – ett subtilt mervärde som Jarrett snarast ersätter med att vara hög på sig själv. Fördel Rantala – och Lennon.

Bästa spår: ”Working class hero”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.