Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/johanna-paulsson-kymriskan-har-blivit-cool-igen/

Skivrecensioner

Johanna Paulsson: Kymriskan har blivit cool igen

Dion Jones and Sion Landi är den walesiskspråkiga bluesrockduon Alffa. Foto: Aled Llywelyn / Alamy Stock Photo

Trots att bara en fjärdedel av befolkningen talar det traditionella walesiska språket har unga bluesrockduon Alffas ”Gwenwyn” nu lika många lyssningar som Wales har invånare.

Sommaren 1999 besöker jag Spillers Records i Cardiff. Anledningen till att jag sökt upp världens äldsta skivaffär stavas Manic Street Preachers. Rockgruppen från Blackwood sjunger på engelska, men blev ändå galjonsfigurer för den walesiska musikscen som blomstrade strax före millennieskiftet. BBC blickade tillbaka på 1999 som ”the year of Cool Cymru”.

Redan då fanns tvåspråkiga band – från Catatonia till Super Furry Animals – som höll fast vid modersmålet kymriska, även om de slog igenom på engelska.

Cymru betyder Wales och tjugo år senare har musikklimatet förändrats till minoritetsspråkets fördel. I fjol passerade den unga bluesrockduon Alffas låt ”Gwenwyn” en miljon lyssningar på Spotify och vid det här laget är siffran uppe i det tredubbla. En bedrift med tanke på att riksdelen Wales har bara 3,1 miljoner invånare, av vilka ungefär en fjärdedel talar kymriska.

I dagens digitala tillvaro är Alffa långtifrån ensamma om att nå en bredare publik bortom språkbarriärerna. Stora satsningar har också gjorts på att sprida walesiskspråkig popmusik och den 7 februari nästa år firas Dydd Miwsig Cymru – Welsh Language Music Day – för femte gången.

Ett språk som nästan varit på väg att dö ut, aktivt undanträngt av engelskan, har med musikens och populärkulturens hjälp fått stärkt självförtroende. Det menar Huw Stephens, vars halvtimmeslånga musikdokumentär ”Cymru rising” från augusti fortfarande går att höra på BBC-webben.

Kymriskan har blivit cool igen och viljan att framhäva den egna kulturella identiteten hänger förstås delvis ihop med nationalistiska strömningar och Brexit. Men partiet Plaid Cymru, som i likhet med sin skotska motsvarighet strävar efter självständighet, vill stanna kvar i EU.

Stephens intervjuar bland annat artisten Gwenno och Super Furry Animals sångare Gruff Rhys som båda betonar den musikaliska mångfalden. Att Rhys senaste soloskiva ”Pang!” rymmer texter på kymriska, någon vers på zulu och är producerad av den sydafrikanske electronicamusikern Muzi säger något om den lokala internationalismen i ”sångens land”.

 

Läs fler musiktexter av Johanna Paulsson, till exempel om en hel box med nya tolkningar av John Cages ”tystnad”.