Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Joseph Haydn: Haydn piano sonatas, vol 6. Jean-Efflam Bavouzet

Vi möter en ljuvligt avspänd Haydn som närmast skrattar högt åt sin egen uppfinningsrikedom.

4

KLASSISKT
Joseph Haydn
”Haydn piano sonatas, vol 6”. Jean-Efflam Bavouzet
(Chandos/Naxos)

I sin bok ”Vackra visor och hemska toner” citerar Per-Anders Hellqvist en utmattad Joseph Haydn: ”Musikaliska idéer förföljer mig intill tortyrens gräns. Jag kan inte befria mig ifrån dem, de tornar upp sig framför mig som en vägg. Om det är ett Allegro som förföljer mig ökar min puls, jag kan inte sova. Är det ett Adagio finner jag min puls slå sakta. Min fantasi spelar på mig som om jag vore en klaviatur.”

Ett prov på denna outsinliga kreativitet är den kompletta samling pianosonater som Jean-Efflam Bavouzet nu är i färd med att spela in. På den sjätte volymen, med sonater från 1770-talet, möter vi dock en ljuvligt avspänd Haydn som närmast skrattar högt åt sin egen uppfinningsrikedom. Som i den otroligt fina första satsen i C-dursonaten.  

Bästa spår: Sonata No 36

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.