Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Kacey Musgraves: ”Pageant material”

Kacey Musgraves
Kacey Musgraves Foto: Broadimage/REX

Förledande lättsam musik.

Country
4

Kacey Musgraves
”Pageant material”
(Mercury/Universal)

”Pageant” betyder skönhetstävling och på omslaget står Kacey Musgraves som deltagare i en, med tiara, aftonklänning och frånvarande min. Men vad hon sjunger om i titel­låten är så klart att hon inte är skönhetstävlingstypen: hon skulle bara snubbla på klackarna, säga fel saker och inte klara av att le i alla lägen. Till sin mammas stora förtvivlan.

Det är typiskt för Kacey Musgraves angreppsvinkel. Hon sjunger om hur det känns strax bakom den fasad vi försöker visa upp för omvärlden, gärna med humor och nästan alltid med en stark vi-känsla: vi har alla gjort så där, sagt så där, känt så där. Varit lantisar i storstan.

Man kan knappt komma längre från Nashvilles rådande vurm för rockig grabbcountry, men tillsammans med namn som Brandy Clark och Angaleena Presley står Kacey Musgraves längst fram i en ny våg av kvinnlig låtskrivarcountry, med klassiskt rena former och fokus på texterna.

Viss skandal väckte låten ”Follow your arrow” för två år sen, om att göra vad som är rätt för en själv, om så att kyssa en tjej eller röka på. Budskapet går igen överallt på ”Pageant material”, från det hurtigt präktiga i ”Biscuits” till det molande Lana Del Rey-dekadenta ”Die fun”: du kan ändå inte tillfredsställa alla, så du kan lika gärna lyssna på vad du själv vill.

Tuff låter hon däremot aldrig, och musiken är så förledande lätt- och smittsam att man ibland får lyssna två gånger innan man hör vad hon egentligen säger.

Bästa spår: ”High time”, ”Fine”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.