Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Karen Dalton: ”1966”

Skivrecension
4

Artist/grupp: Karen Dalton

Skivtitel: ”1966”

Skivbolag: Delmore Recording Society/Border

Om Billie Holiday varit ung på 60-talet och hängt med folksångarna i Greenwich Village hade hon troligtvis låtit en hel del som Bob Dylans bortglömda idol, Karen Dalton. Denna Oklahomafödda indianättling gillade varken att sjunga live eller spela in i studio, vilket naturligtvis försvårade hennes chanser att slå igenom. Musik var för henne något spontant som uppstod med vännerna kring köksbordet.

På ”1966” får vi uppleva en sådan kväll genom spöklik tjuvlyssning. Inspelningarna andas en sådan lantlig nakenhet att det nästan hörs att huset de är gjorda i saknar både adress och rinnande vatten. Som bonus tar Dalton postumt tillbaka den gamla folksången ”Cotton eyed Joe” - enligt vissa musikvetare uppfunnen av slavar i Louisiana - från Rednex hedniska klor och sveper in den i ett långsamt, drömskt Tim Buckley-skimmer.

Bästa spår: ”Katie Cruel”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.