Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Marie ­Fredriksson i helfigur igen

Marie Fredrikssons solokarriär präglas av omfamnande värme.
Marie Fredrikssons solokarriär präglas av omfamnande värme. Foto: Claudio Bresciani/TT
Pop
3

Marie Fredriksson

"Nu!". (Parlophone/Warner)

Det är som förgjort. Sjutton år efter senaste stora soloplattan, segern över en hjärntumör är vunnen och återerövringen av världen med Roxette genomförd, nu är det dags för den älskade soloartisten Marie Fredriksson att visa sig i helfigur igen. Och så är det Per Gessle som bidrar med den bästa låten, så enkel och självklar att man först inte ens tänker på det. Den bara finns där, med sin Gessle-geniala vanlighetstitel ”Känn dig som hemma”, en vemodsljuv vispoplåt som tillåter Marie Fredriksson att sjunga med just den sorts omfamnande värme som har präglat så mycket av hennes solokarriär.

Trots att den brukar ses som nära nog motsatsen till Roxette, men låtmakarproffset Per Gessle är flexibel nog att klara av även den saken.

Till saken hör att Marie Fredriksson bara har skrivit en egen låt, den kärleksfullt tillbakablickande ”Sista sommarens vals” – som är svår att inte tolka som ett tack för allt stöd genom åren till maken Micke Bolyos, men som jag misstänker kan få ett betydligt längre liv som blivande klassiker på svenska begravningar. Den kunde vara specialbeställd för ändamålet.

Övriga tio låtar står Micke Bolyos för, några med texter av Uno Svenningsson, Johan Kinde, Kenneth Gärdestad och Ulf Schagerström. Hygglig mildrock och dito ballader, varma stämningar och några pekoralnära textfraser. Även där är han ett pålitligt stöd för Marie Fredriksson, utan att stjäla strålkastarljuset.

Bästa spår: ”Känn dig som hemma”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.