Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Mozart Rachmaninov Concertos med Grigorij Sokolov, Trevor Pinnock och Yan Pascal Tortelier

Pianofenomenet Grigorij Sokolov ger inte lyssnaren en chans att hämta andan.
Pianofenomenet Grigorij Sokolov ger inte lyssnaren en chans att hämta andan. Foto: Maxim Muratov Interpress

Fabulös teknik skapar ren poesi.

5

KLASSISKT
Mozart, Rachmaninov
”Mozart Rachmaninov Concertos”. Grigorij Sokolov, Trevor Pinnock, Yan Pascal Tortelier
(cd+dvd, Deutsche Grammophon/Universal)

I den nya filmen om Grigorij Sokolov, där han självklart inte låtit sig intervjuas, beskriver en av hans vänner honom som ”överjordisk”. En annan berättar att han frågat: ”Varför låtsas du som att du inte existerar?” och fått ett förstående leende till svar.

Dvd:n ingår i den utgåva som nu för första gången på cd presenterar Sokolov i två pianokonserter: Mozarts K 488 från Salzburg 2005 och Rachmaninovs trea från Albert Hall 1995. Två exklusiva liveupptagningar (Sokolov spelar inte med orkestrar sedan tio år tillbaka) som visar upp en artist med ett barns ansikte och en björns kropp vars fabulösa teknik och känsla för tajmning blir till renaste musikalisk poesi. Som inte ger lyssnaren en chans att hämta andan utanför den andning som är musikens egen. Och som fullkomligt drar in en i dess stillhet och dess stormar. Så att all annan verklighet upphör att vara.

Troligen var det denna förmåga som ledde till att han som den yngste någonsin, bara sexton år gammal, sensationellt men också till mångas raseri vann guldmedaljen i Tjajkovskijtävlingen i Moskva 1965. En i dag närmast mytisk händelse där mästerpianisten Emil Gilels var hans orädda förespråkare och beskyddare.

Bästa spår: Adagio (Mozart), Allegro ma non tanto (Rachmaninov)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.