Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Neuköllner Modelle: Sektion 3–7

4

FRIJAZZ
Neuköllner Modelle
”Sektion 3–7”
(Umlaut)

Det här dubbelalbumet är andra delen i en serie liveinspelningar från skivbolaget Umlaut, som drivs kollektivt av musiker i Paris, Berlin och Stockholm. Trion med basisten Joel Grip, saxofonisten Bertrand Denzler och trumslagaren och mångkonstnären Sven-Åke Johansson har utökats med pianisten Alexander von Schlippenbach i jakten på vad man beskriver som ”swing utan att spela standards”. Det är milt uttryckt, för de spelar snarast frijazz – men som på olika sätt förhåller sig till såväl swing som bebop och blues.

Inte minst de båda veteranerna och legendarerna Johansson och von Schlippenbach håller ihop det hela med stor känsla för form, sväng och energi. Som ofta spökar en viss Thelonious Monk (och även lite Lennie Tristano) hos den senare.

Bästa spår: ”Sektion 4”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.