Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Oddjob: ”Folk”

Jazz
5

Oddjob

”Folk”. (Caprice/Naxos)

För femtio år sedan fick bland andra Jan Johansson och Bengt-Arne Wallin i uppdrag av Sveriges Radio att spela in klassikern ”Äventyr i jazz och folkmusik”.

På initiativ av arkivchefen på Musikverket Dan Lundberg har nu Oddjob gjort i princip samma sak – men med ett helt annat resultat.

Samtliga låtar på nya skivan bygger på inspelningar från Svenskt visarkiv, men snarare än att klarlägga ett slags brytpunkt mellan jazz och svensk folkmusik har Oddjob åstadkommit en organisk syntes där referenserna till folkmusiken är mer subtila.

Inte minst kultiverar de någonting dovt i folkmusiken, som gifter sig med jazzen på ett djupare och mer svårgripbart plan än där vårt så kallade nordiska vemod möter bluesen.

Ny mark bruten, från vilken genre man än ser det.

Bästa spår: ”Folk #4 (Köukning)”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.