Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Örjan Hultén Orion: ”Fältrapport”

4

Örjan Hultén Orion
”Fältrapport”
(Artogrush/Plugged)

Det finns ett konsekvent drag hos saxofonisten Örjan Hultén, som skulle kunna sammanfattas som att jazz handlar om mer än bara jazz och musik om mer än bara musik. Kreativt självklara tankar, kan tyckas.

Men Hultén har också varit ovanligt konkret, med till exempel sina influenser från Balkan och Orienten. Nya skivan är till på köpet – för många tidigare element dröjer sig kvar – inspirerad av filmare och författare.

Hans Falladas roman ”Ensam i Berlin” föranleder miniatyrsviten ”Jablonskistrasse 55”, en tillika sällsamt lyrisk och väl sammanhållen reflektion över nutida akustisk jazz. Bluesen ”Sixto” hyllar bortgångne Malik Bendjelloul, medan ”The mothership” återknyter till postbebopen med ett elegant pianogroove à la Herbie Hancock.

Bästa spår: ”Jabonskistrasse 55”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.