Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Pan-Scan Ensemble: Air and light and time and space

4

IMPRO
Pan-Scan Ensemble
”Air and light and time and space”
(PNL/Bandcamp)

Upprinnelsen till den här skivan är en julfest som de båda norska trummisarna Paal Nilssen-Love och Ståle Liavik Solberg anordnade på klubben Mir i Oslo i fjol. På scenen firar svenskarna Goran Kajfes, Anna Högberg, Sten Sandell och Emil Strandberg. Danska Lotte Anker och Julie Kjær sluter upp, plus ytterligare en norrman i Thomas Johansson.

Den stjärnspäckade ensemblen framför två stycken: det första om dryga tio minuter och det andra cirka tre gånger längre. Musiken rör sig till och från allmänt ståhej – som en frijazzig parafras på gammal New Orleansjazz – och förtätat återhållna stunder som känns som om de skulle explodera vilket ögonblick som helst.

I synnerhet det allt mäktigare, andra stycket röjer också stor individualistisk bredd.

Bästa spår: ”Time and space”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.