Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Ray Davies: Americana

Helt klart är ”Americana” en titel han inte kan släppa taget om.

3

ROCK
Ray Davies
”Americana”
(Ray Davies Entertainment/Sony)

Ray Davies satte den på en dokumentärfilm kring förra soloalbumet 2007, sen på en självbiografisk bok 2013 och nu alltså på ett nytt album, del ett av två. För honom handlar det om hur influerad han har varit genom hela livet av influenser från USA, från barndomens västernfilmer till alla år han har bott där, i synnerhet efter att The Kinks sa adjö.

Ändå är det framför allt det urbrittiska som kommer fram, nu som alltid. Mannen som var först med att knyta bluesriff till music hall-melodier och vars tonfall ekar av efterföljare som Damon Albarn och Pete Doherty också nu när americanamästarna The Jayhawks agerar kompband. Det är sympatiskt, lite mångordigt, som gjort för en igenkänningens glädje snarare än en nyförälskelse.

Bästa spår: ”A place in your heart”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.