Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-alberto-nepomuceno-tonsatter-en-siesta-i-hammock/

Skivrecensioner

Skivrecension: Alberto Nepomuceno tonsätter en siesta i hammock

Den brasilianske tonsättaren Alberto Nepomuceno målad av Eliseu Visconti. Foto: Art Collection 2 / Alamy Stock Photo

Först ut i Naxos nya serie med brasiliansk konstmusik är tonsättaren Alberto Nepomuceno, med en musik som förenar nationalromantik med Schönberg-modernism.

Under sina studieår i Europa blev den brasilianske kompositören Alberto Nepomuceno (1864-1920) förälskad i den norska pianisten och Grieg-eleven Walborg Bang. De gifte sig och bildade ett kreativt par som på ett avgörande sätt kom att påverka den brasilianska konstmusiken – med en estetik som på ett originellt sätt hade ena benet i nationalromantiken och det andra i Arnold Schönbergs modernism.

När nu Naxos, i samarbete med det brasilianska utrikesdepartementet, inleder sin storsatsning på brasiliansk konstmusik är det med denne symfoniker. Och han är väl värd att lyssna på. Inte minst den flersatsiga ”Série brasileira” där synkoperade maxixe- och lundu-rytmer skapar drivet och där en reco-reco hörs bland slagverket. Och där en hel sats vill fånga känslan av att ta en siesta i en hammock.

Bästa spår: ”Alvorada na serra”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om hur René Jacobs hittar en påfallande ungdomlig Schubert.