Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Allan Petterssons symfonier i en ny sorts filtrerat ljus

När Christian Lindberg och Norrköpingssymfonikerna tolkar Allan Petterssons symfonier får de musiken att expandera rent rumsligt utan att intensiteten går förlorad.

5

MODERNT KLASSISKT
Allan Pettersson
”Symphonies 5 & 7”

Christian Lindberg och Norrköpings symfoniorkester
(Bis/Naxos)

När Allan Pettersson under det symfonifientliga 60-talet tillfrågades om varför han skriver symfonier svarade han: ”Redan när jag var liten tyckte jag om att gå på de stora fälten med tjuvskator. Jag har inte tyckt om att sitta i bersåer”. En replik som tycks ha färgat Christian Lindberg och SON i deras inspelningar av Petterssons samtliga symfonier.

När de nu nått fram till den femte (1962) och den sjunde (1967) är det bara att ge sig för hur de får denna makalösa musik att expandera rent rumsligt utan att intensiteten på något sätt går förlorad. Dessutom blir jag alltmer tagen av hur de framkallar ett nytt slags filtrerat ljus hos Pettersson som klangligt länkar honom till en nordisk tradition – som det verkligen sjunger om.

Bästa spår: hela albumet

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.