Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-amon-amarth-tar-ett-forsiktigt-kliv-med-berserker/

Skivrecensioner

Skivrecension: Amon Amarth tar ett försiktigt kliv med ”Berserker”

Amon Amarth är specialister på dödsmetall med vikingatema. Foto: Jonathan Weiner

Med tanke på hur bergfast Amon Amarth har vaktat sin urtypiska dödsmetall är det ingen liten sak att bandet nu även hämtar inspiration från klassisk 80-talsmetal.

Rätta artikel

Den stora behållningen med Amon Amarth är att de vaktar melodisk dödsmetall, urtypen, med svärd och vikingasköld. När In Flames drar åt alternativrock och At the Gates blir progressiva står Amon Amarth bergfast: Skoningslösa mangelriff perfekt varvade med sentimentala melodier. Varken mer eller mindre.

För lyssnare som är det minsta intresserade av kreativ framåtrörelse blir bestämdheten också bandets stora problem. De är inte direkt kända som några experimentalister.

I den kontexten är ”Berserker” välkommen. Ambitionen har varit att hämta nygammal inspiration från 80-talsmetal, och det lyckas. Stundtals låter det som om Judas Priest och Iron Maiden blivit ett och börjat om i nutid. Tillsammans med de välbeprövade dödsmetallåtarna, som fortfarande är i majoritet, blir det ett försiktigt kliv framåt.

Bästa spår: ”Mjölner, hammer of Thor”

 

Läs fler musikrecensioner av Noa Söderberg, till exempel om Blodskams osaliga, fängslande svartmetall.