Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-anderson-paak-har-blivit-en-soulmusikens-gentleman/

Skivrecensioner

Skivrecension: Anderson Paak har blivit en soulmusikens gentleman

Foto: Claudio Bresciani/TT

Den amerikanska soulrapparen Anderson Paak följer upp fjolårets aggressiva skiva med att bli en välpolerad kavaljer. Ovant, men fint.

Rätta artikel

”Två personligheter, två album, två stränder”. Så sammanfattar västkustrapparen Anderson Paak de skivor som spelades in samtidigt men kom att släppas med några månaders mellanrum: ”Oxnard” och ”Ventura”.

Den förra gjorde en vänstersväng till aggressiv rap, där mentorn Dr. Dre hade stort inflytande. Nu vänder Paak, precis som han själv säger, rakt åt andra hållet. Han gasar förbi den smutsiga men glada funkhiphop som gjorde honom känd och landar i ett slags välpolerad gentlemannasoul.

Det är blomstrande stråkar, mjuka trumbeats och bitterljuv kärlek. Vid första anblick känns tomrummet efter den gamla lösskjutande spjuvern Anderson Paak stort, men med tiden står det klart att han helt enkelt vuxit till en ny person. En som bjuder hem på finmiddag snarare än att söka en soffa att sova på.

Bästa spår: Chosen one

Läs fler musikrecensioner av Noa Söderberg, till exempel om att Arizona är ett avkok av 2010-talets EDM-industri.