Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Anna von Hausswolff släpper de mörka drifterna lösa

Anna von Hausswolffs röst på ”Dead magic” har ett uttryck som ibland liknar klassisk persisk sång.
Anna von Hausswolffs röst på ”Dead magic” har ett uttryck som ibland liknar klassisk persisk sång. Foto: Pomperipossa/Playground

Anna von Hausswolffs ”Dead magic” är både hård och mörk. Det är en skiva där det undermedvetna hela tiden finns inom räckhåll, skriver Elin Unnes.

5

ROCK
Anna von Hausswolff
”Dead Magic”
(Pomperipossa/Playground)

Den schweiziske psykiatrikern och mystikern Carl Gustav Jung trodde att magi var avgörande för civilisationens överlevnad. När människans inre vilddjur tämjs och fjättras i civilisationens bojor skapas en massa överskottsenergi, energi som på ett tryggt och kontrollerat sätt kan få utlopp i extatiska, uråldriga ritualer. I det moderna samhället, som lider brist på magiska ritualer, riskerar överskottsenergin i stället att förvandlas till okontrollerad aggressivitet: vilddjuret sliter sig ur sina bojor med irrationella våldshandlingar, hat och krig som följd.

Det är lätt att tänka på Jung när man lyssnar på Anna von Hausswolff, och inte bara för att hennes nya album – det fjärde i ordningen – heter ”Dead magic”. Det är en skiva där det undermedvetna hela tiden finns inom räckhåll, dels genom ett språk fyllt av arketyper, med referenser till Elektra, mysterier och mörka drifter, men också i själva musiken, som är suggestiv och antyder det vilda, okontrollerade inre liv som alla människor sägs bära inom sig. 

Men man behöver så klart inte lyssna på ”Dead magic” genom ett Jungfilter (i nätkommentarerna till singeln ”The mysterious vanishing of Electra” nämns till exempel hur mycket de tecknade hårdrockarna Beavis och Butt-Head skulle uppskatta låten). Skivan är både hård och mörk. Ibland finns ett släktskap med en nutida Nick Cave. Vid ett par tillfällen påminner musiken om den mycket obskyra ”Faking gold & murder” av Æthenor, som låter lite som om man råkat få in en fågel i lägenheten. Den närmaste referensen är dock oljudskonstnärerna Swans. Den som håller andan i väntan på radiovänlig pop, eller ens en refräng, kommer att bli blå i ansiktet – här spisar vi dissonans. En skillnad mellan von Hausswolff och de som rör sig i samma miljö som hon är dock att flera av de andra tycks sträva efter att göra svår musik för sakens skull (fyratimmarskonserter! Skryt om blödande öron!). ”Dead magic” är i stället både lätt och njutningsfull att gång på gång återvända till.

Skivan är inspelad under nio dagar i Köpenhamn och orgeln som von Hausswolff spelar finns i Frederiks Kirke (även känd som Marmorkirken). Med sig har hon ett fulltaligt band och producent Randall Dunn, som tidigare hjälpt till att göra drone-doom med Sunn O))) och ambient-black metal med Wolves In The Throne Room. På ”Dead magic” hörs spår av alla dessa musikstilar, men skivan är i all väsentlighet genrelös: att lyssna på den handlar mer om att kliva in i en ljudvärld. Det är obskyrt, efemärt och gotiskt. Orgeln med sin platta klang, som om man ständigt hör den under vattnet, ligger som en matta under von Hausswolffs röst som rör sig från klar, hög och klagande till guttural och kraftfull, med ett uttryck som liknar klassisk persisk sång. I perioder är skivan också minimalistisk, tomrummet runt musiken kommer till liv på samma sätt som hos vissa moderna klassiska kompositörer, sakrala solstrålar som Nils Frahm och Arvo Pärt, eteriska tonsättare som Terry Riley och Steve Reich. 

”Magins död representerar //…// Slutet på Slutet” står det i skivans poetiska pressrelease. Anna von Hausswolffs eget åkallande känns som musikalisk katarsis, som att för en stund få tvätta av sig civilisationens puder och parfym och känna lukten av jord, smuts och frihet, med en fortfarande vagt ihågkommen fläkt av eld och svavel. 

Bästa spår: ”Ugly and vengeful”

5 andra skivor man genast blir sugen att lyssna på

1. Yma Sumac, ”Mambo! and more”

Den peruanska röstkonstnären Yma Sumac hade ett fullkomligt sinnesjukt omfång (över fyra oktaver) och vågade dessutom sjunga på ett sätt som skulle kunna uppfattas som ”fult”. Dessutom redan på 50-talet, som i favoritlåten ”Gopher”. 

2. Swans, ”The seer”

Ytterligare ett album som är en egen värld, där körer gång på gång skanderar ”Lunacy!” över dissonanta ljudlandskap fyllda av stråkar och trummor, i låtar som aldrig nedlåter sig till en refräng.

3. Nils Frahm, ”Felt”

Ibland är gränsen mellan easy listening och modern minimalistisk musik väldigt suddig. Och kanske spelar det ingen roll, för lyssnar man på Nils Frahm tillräckligt noga är hans pianokompositioner både lätta och utmanande, samtidigt. 

4. Nick Cave, ”Push the sky away”

På senare år känns Nick Cave mindre som en rockstjärna och mer och mer som en experimentell tonsättare som skapar stora, avskalade, oroväckande verk tillsammans med sin musikaliska partner Warren Ellis.

5. Wolves In The Throne Room, ”Thrice woven”

Det naturlyriska black metal-bandet från Olympia är kända både för sina atmosfäriska, våldsamma låtar och för att inte turnera under skördetid. Anna von Hausswolff sjunger på låten ”Mother Owl, Father Ocean”.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.