Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Äventyrlig jazzsvit av Lina Nyberg tar ut svängarna

Lina Nybergs ”Terrestrial” präglas av vetenskapsmusikalisk upptäckarlust.
Lina Nybergs ”Terrestrial” präglas av vetenskapsmusikalisk upptäckarlust. Other: Jonas Lindkvist

”All that you used to find confusing, suddenly make sense”, sjunger Lina Nyberg på öppningsspåret ”Milky way” och får bitarna att falla på plats. 

4

JAZZ
Lina Nyberg
”Terrestrial”
(Hoob/Border)

Följer man som artist den inre kompassen kan även de märkligaste irrfärder kännas väl förankrade och jordnära. Så är det med musiken på ”Terrestrial” – den sista delen i Nybergs vindlande trilogi av dubbelalbum med temat jorden och elementen.

Steg för steg har hon avancerat från storband på ”The sirenades” till stråkkvartett på ”Aerials” och nalkas nu konstmusiken ytterligare. På ”Terrestrial” har hon komponerat en tredelad svit för Norrlandsoperans symfoniorkester, framförd under ledning av Anna-Maria Helsing och omisskännligt rotad i Nybergs äventyrliga jazzidiom.

Spåren på cd 1, orkesterskivan ”Nature”, präglas också av en vetenskapsmusikalisk upptäckarlust som kan påminna om Björks ”Biophilia”. På cd 2 med namnet ”Human” tar Nyberg ut svängarna enbart med den egna jazzkvintetten. Det blir brokigare, för att inte säga brötigare.

Allt låter inte lika lyckat som när hon lockar fram en allvarsam lekfullhet ur krigspoeten Siegfried Sassoons ”Everyone sang”. Men Nyberg och hennes medmusiker får såväl fritt tolkade standards som brasiliansk bossa nova att samsas i en högst personlig jazzvegetation.

Bästa spår: ”Milky way”, ”Everyone sang”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.