Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-dan-hylander-raj-montana-band-atervander-till-forr/

Skivrecensioner

Skivrecension: Dan Hylander & Raj Montana Band återvänder till förr

Dan Hylander & Raj Montana Band med gamla medlemmar och ny kör. Foto: Bertil Ericson

Första albumet på trettiofem år för vad som då var Sveriges största rockband innebär helhjärtad fullödsrock med kör och orgel, precis som då – fast bara nästan.

Rätta artikel

I början av 80-talet var Raj Montana Band Sveriges största rockband, lika breda som Ulf Lundell och Björn Afzelius. Dessutom med två frontfigurer, artistparet Dan Hylander och Py Bäckman, som gjorde separata skivor men gemensamma konserter. 1984 tog de en paus. Dan Hylander fortsatte med andra band, bröt med Py, tystnade och kom 2011 tillbaks med albumet ”Den försenade mannen”.

Nya ”Indigo” är både uppföljare till den och första Raj Montana-albumet på trettiofem år. Och sällan hör man väl en lika helhjärtad återkomst till förr, där ett förnämligt band spelar fullödsrock med kör och orgel som när The E Street Band var unga. Medan Dan Hylander sjunger romantisk-nostalgiskt om livet, världen och kärleken, med en bara lite torrare röst – och en förnimmelse av att något vitalt nog ändå har hunnit försvinna längs vägen.

Bästa spår: ”Stjärnstoff, vilda barn”

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om Second Oracles uråldriga psykedelia.