Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-dan-laurin-gor-sprakande-festdramaturgi-av-roman/

Skivrecensioner

Skivrecension: Dan Laurin gör sprakande festdramaturgi av Roman

Dan Laurin spelar Roman i fyrtiofem korta satser. Foto: Pressfoto

1728 skrev Johann Helmich Roman ”Golovinmusiken” till en fest hos den ryske ambassadören i Stockholm, när den nu väcks till liv är upplevelsen sensationell.

Rätta artikel

”Genom Roman fick den svenska musiken en europeisk identitet”, skriver Lennart Hall i sin bok ”Repliker” där han analyserar dennes smått fantastiska flöjtsonater från 1727. Året efter gör Roman musik till en fest hos den ryske ambassadören i Stockholm, den så kallade ”Golovinmusiken”, där han blandar italienska, tyska, engelska och franska stiluttryck till en närmast multikulturell brygd.

När nu Dan Laurin och Höör Barock väcker denna musik till liv är upplevelsen sensationell. Med färgrikt varierande instrumenteringar, oförskräckt kontrasterande tempoval och ett briljant musicerande får de verkets fyrtiofem korta satser att bilda en sprakande festdramaturgi – alltifrån det häftigt mobiliserande till det ljuvt vilsamma. Ett perfekt soundtrack till Ernst Brunners historiska biografi om Roman som kom tidigare i år.

Bästa spår: ”Sinfonia”

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström , till exempel om hur Kristian Bezuidenhout spelar Haydn på pianoforte .