Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-emil-ernebro-filip-jers-far-skickligheten-att-lata-latt/

Skivrecensioner

Skivrecension: Emil Ernebro & Filip Jers får skickligheten att låta lätt

Munspelaren Filip Jers och gitarristen Emil Ernebro debuterar som duo. Foto: Jonas Eklöf

Samspelet är lyhört när gitarristen Emil Ernebro och munspelaren Filip Jers tolkar jazz-, folk- och poplåtar från Amerika och Sverige, både chosefritt och charmigt.

Det kan vara lätt att ta instrumentet munspel för lite klacksparksartat. Det är förstås bara okunskap, men det hänger också ihop med ett sätt spela musik där en del av poängen är att få det att låta lätt – fast det i själva verket är svårt.

Munspelaren Filip Jers och gitarristen Emil Ernebro debuterar som duo med en skiva som illustrerar saken med stor charm och musikalitet. De spelar jazz- och folklåtar, varvat med några poppigare spår, från både Amerika och här hemma. Skickligheten ligger i de chosefria tolkningarna, men också i detaljarbetet och det lyhörda sättet de ömsom står på tillsammans, ömsom kliver tillbaka och ackompanjerar varandras solon.

Jers visar mycket av allt det man faktiskt kan göra med ett munspel, utan att på något sätt ta fokus från själva musiken.

Bästa spår: ”Someday my prince will come”

 

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell, till exempel om hur Nils Berg Cinemascope lyckas vara både oförutsägbara och igenkännliga.