Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-en-av-de-framsta-svenska-symfonier-som-gjorts/

SKIVRECENSIONER

Skivrecension: En av de främsta svenska symfonier som gjorts

Västerås sinfonietta gör ren magi av Anders Nilssons orgiastiskt flödande fjärde symfoni. Men tonsättaren visar också sin styrka i en lekfull pianokonsert en svit ur operan om Zarah Leander.

Det är alltid en fröjd att höra ett nytt verk av Anders Nilsson. I vilken genre det än må vara. I allt från mindre solostycken till storskalig opera slås man av vilken otroligt bra tonsättare han är. Och verken på denna fullmatade cd är inga undantag. Här hör vi den spänstigt fjädrande och lekfulla Pianokonserten, den beslöjat lugubra och aggressivt marscherande ”Zarah-sviten” ur operan om Zarah Leander och den Franz Liszt-osande ”Chaconne” för solopiano.

Men framför allt får vi hans organiskt flödande fjärde symfoni från 2016 med sitt underbart stigande fyrtonstema som vandrar från horisont till horisont, och som Västerås sinfonietta under Eva Ollikainen gör till ren magi. Det här måste vara en av de främsta svenska symfonier som gjorts.

Bästa spår: ”Symphony No. 4”

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt