Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: En av de främsta svenska symfonier som gjorts

Västerås sinfonietta gör ren magi av Anders Nilssons orgiastiskt flödande fjärde symfoni. Men tonsättaren visar också sin styrka i en lekfull pianokonsert en svit ur operan om Zarah Leander.

4

NUTIDA KLASSISKT
Anders Nilsson
”Orchestral works”
Eva Ollikainen, Martin Sturfält, Västerås Sinfonietta med flera
(dB productions/Naxos)

Det är alltid en fröjd att höra ett nytt verk av Anders Nilsson. I vilken genre det än må vara. I allt från mindre solostycken till storskalig opera slås man av vilken otroligt bra tonsättare han är. Och verken på denna fullmatade cd är inga undantag. Här hör vi den spänstigt fjädrande och lekfulla Pianokonserten, den beslöjat lugubra och aggressivt marscherande ”Zarah-sviten” ur operan om Zarah Leander och den Franz Liszt-osande ”Chaconne” för solopiano.

Men framför allt får vi hans organiskt flödande fjärde symfoni från 2016 med sitt underbart stigande fyrtonstema som vandrar från horisont till horisont, och som Västerås sinfonietta under Eva Ollikainen gör till ren magi. Det här måste vara en av de främsta svenska symfonier som gjorts.

Bästa spår: ”Symphony No. 4” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.