Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Goran Kajfes blandar vidare i bandet Tropiques

Det är själva sättet han blandar på som är huvudsaken även när Goran Kajfes tar några musiker ur sitt vanliga band och startar sidoprojektet Tropiques.

4

JAZZ
Goran Kajfes Torpiques
”Enso”
(Headspin/Border)

Tropiques är det mindre av Goran Kajfes två band under eget namn; den större och väl inarbetade ensemblen Subtropic Arkestra tycks utgöra moderskeppet, som i sin tur lånar ut rytmsektionen med Johan Berthling på bas och Johan Holmegard på trummor till Tropiques pinfärska debutalbum med pianisten Alexander Zethson som fjärde och kompletterande medlem. Kajfes trumpet och snille är förstås den röda tråden.

”Enso”, som består av ett enda, drygt femtio minuter långt stycke, tar vid i den melerade stil som han har utvecklat över tid, och där blandningen av olika sorters musik förblir underordnad själva sättet som han blandar på. Den amerikanska minimalismens släktskap med jazzen aktualiseras i en ny kontext, med fäste i rörelse, dans och den mest suggestiva känsla av tid och rum.

Bästa spår: det enda

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.