Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-iggy-pop-undersoker-stillheterna-bortom-rocken/

Skivrecensioner

Skivrecension: Iggy Pop undersöker stillheterna bortom rocken

Iggy Pop fortsätter envist, fast inte riktigt som förr. Foto: Harmony Korine

Iggy Pops röst låter djupare än någonsin när han på sitt första album efter pensioneringen träder fram som spoken word-artist mot stiliserad jazzbakgrund.

Den pensionering Iggy Pop utannonserade i samband med 2016 års ”Post pop depression” är inte mer omfattande än att han spelade i Sverige i somras och nu ger ut nästa album. Som i sin tur påstås vara unikt nedtonat, men inte mycket mer än ”Avenue B” från 1999 eller de båda frankofila skivor han gjorde parallellt med återföreningarna av The Stooges.

Snarare är han ute på precis samma sorts undersökning av vem han kan tänkas bli om han struntar i rock ’n’ roll. På ”Free” handlar det rätt mycket om stiliserad spoken word med noga avvägda inslag av jazz. Alltså inte jazz som i intimt samspel, utan som distinkta kulörer att addera i en helhet som kunde vara sammansatt i ett redigeringsprogram.

I regi av Brooklyngitarristen Noveller och Texastrumpetaren Leron Thomas, och med Iggys egen röst bitvis djupare än någonsin.

Bästa spår: ”James Bond”

 

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om hur Tool fortsätter att växa i proportioner och pretentioner.