Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 10:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-joel-alme-fangar-drommen-om-mer-pa-bort-bort-bort/

Skivrecensioner

Skivrecension: Joel Alme fångar drömmen om mer på ”Bort bort bort”

Joel Almes musik förändrades i grunden när han började sjunga på svenska. Foto: Beatrice Lundborg

Joel Alme ger uttryck för det mindervärdeskomplex som hindrar underklassen att ta sig upp, samtidigt är hans musik paradoxalt lyxig och sofistikerad.

Ofta görs för stor sak av artisters språkbyten från engelska till svenska, men Joel Almes texter fick inte bara fler nyanser vid språkbytet, innehållet ändrades i grunden. Från det romantiskt längtansfulla till personliga skildringar av en arbetarklass som numera inte bara är förminskad som vanligt – utan direkt hånad.

”Det blir aldrig någonting av dig/det har jag hört sedan jag var tre/och den känslan sitter fast i mig/i varje litet steg” sjunger Alme och sätter fingret på det mindervärdeskomplex som både driver och hindrar dem som kommer från lite och drömmer om något större.

Samtidigt är musiken med alla dess trolska tvärflöjter och skira stråkar så lyxig och sofistikerad att den blir en manifestation av just den drömvärlden. Få svenska popartister fångar den kontrasten mer exakt just nu.

Bästa spår: ”Dom vet ingenting om oss”

 

Läs fler musikrecensioner av Mattias Dahlström, till exempel om hur Bon Iver nu verkar ha blivit klar med att bygga sin plattform.