Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-jonas-nordberg-far-kapspergers-barock-att-floda/

Skivrecensioner

Skivrecension: Jonas Nordberg får Kapspergers barock att flöda

Jonas Nordberg spelar gärna på den långhalsade lutan teorb. Foto: Chrisander Brun

Den tyske 1600-talstonsättaren Kapsperger är fullt jämbördig med den kändare Frescobaldi och lutenisten Jonas Nordberg tolkar honom med ljuvligast tänkbara luftighet.

Jonas Nordberg har på flera skivor introducerat det finaste av barockens lutmusik. Nu har turen kommit till den tyske ädlingen och virtuosen Kapsperger som var verksam i Rom under det tidiga 1600-talet och dennes solostycken för den långhalsade teorben. En tonsättare som i sin djärva uppfinningsrikedom är fullt jämbördig med den samtida och mer kände klavermästaren Frescobaldi.

Det här är en musik som hämtat sina idéer från alla håll och som låter mångfalden blomma särskilt i toccatorna - den impulsivt uppbrutna och häftigt expressiva form som är något av den tidiga barockens särmärke. Men här finns också enklare stycken med en folklig ton och rytmer från populära danser. Nordberg får allt detta att flöda med en luftighet som är ljuvligast tänkbara.

Bästa spår: ”Toccata prima”

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om den brasilianske tonsättaren Alberto Nepomuceno.