Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-lars-winnerback-ar-en-precis-lagom-felande-lank/

Skivrecensioner

Skivrecension: Lars Winnerbäck är en precis lagom felande länk

Lars Winnerbäck skriver målande bilder av ett Trump-et samhällsklimat. Foto: Knotan

Samtidigt som Lars Winnerbäck har blivit en allt mer cynisk samtidsskildrare så är han fortfarande fast förankrad i en manlig rocktrubadurtradition, mellan Bellman och Ulf Lundell.

När Kent blev som ”dom andra”, blev Lars Winnerbäck som Kent. En cynisk samtidsskildrare, vars självkritik sällan är långt borta. Solen i ögonen har successivt förvandlats till ett allt mer Anton Corbijnskt motljus. Också likheterna i soundet har med åren blivit större.

Ta bara de smygande marschtrummorna i ”Hur och vem och vad” med sin målande bild av ett Trump-et samhällsklimat: ”En orkan är på väg in över staterna/Sen kommer en kall vind skölja över oss/Det är mörka moln på himlen/Det är hårda ord i luften” – och det är ett lysande exempel på bra rocklyrik.

”Precis det där” skickar snarare hälsningar från det taggtrådiga Thåströmland han allt oftare besökt sedan ”Hosianna”. Men i grunden är Winnerbäck fortfarande fast förankrad i en manlig rocktrubadurtradition.

Som när han på titelspåret är ”lite full, lite glad, lite vilsen i en främmande stad” och åter framstår som den felande länken mellan Bellman och Ulf Lundell. En skicklig poet och självupptagen drulle i ett.

Allt annat vore samtidigt tjänstefel; det är som medelklassens missnöjesman Linköpingssonen byggt upp sin medialt förtegna och muttrande artistpersona. Tolfte albumet ”Eldtuppen” har sina ”ups n downs”, som det heter på ”Vykort från Alperna”.

Men att vara lagom känns plötsligt som det finaste man kan vara i polariseringens tidevarv.

Bästa spår: ”Paradiset”, ”Hur och vem och vad”

 

Läs fler musikrecensioner av Johanna Paulsson, till exempel om hur domedagsbandet Sunn O))) hyllar ljuset.