Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Magnifikt av Anouar Brahems underbara kvartett

Det finns alltid ett outgrundligt djup, en inåtvänd sprängkraft i den tunisiske oudspelaren Anouar Brahems anslag och mästerliga kompositioner.

5

ARABISK JAZZ
Anouar Brahem
”Blue maqams”
(ECM/Naxos)

Oudens klang får ta tid. Det är fridfullt och eftertänksamt. Musiken baseras på arabiska skalor och melodier. De blå tonerna som de lyhörda improvisationsmusikerna smakfullt lägger till här förstärker den stämningen men piskar också upp tempot emellanåt.

Det är en underbar kvartett. Dave Holland på bas och Jack DeJohnette på trummor. Båda spelade med Miles Davis redan i slutet av 60-talet. Pianisten Django Bates spel är otroligt vackert och lägger an varje ton lika subtilt och innerligt som Brahems oudspel. Alla drar sitt strå till stacken på den här magnifika skivan inspelad i New York.

Bästa spår: ”La nuit”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.