Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 18:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-malin-broman-och-simon-crawford-phillips-spelar-bada-syskonen-mendelssohn/

Skivrecensioner

Skivrecension: Malin Broman och Simon Crawford-Phillips spelar båda syskonen Mendelssohn

Malin Broman och Simon Crawford-Phillips Foto: Mattias de Frumerie

När Malin Broman och Simon Crawford-Phillips presenterar syskonen Fanny och Felix Mendelssohn från var sitt håll är musicerandet så förälskat som det kan bli.

I sin nya spännande biografi över Fanny Mendelssohn (DN 26 juni) menar Ellinor Skagegård att en orsak till varför Fanny kunde ta ut svängarna mer i sin musik än sin bror Felix var att hon, som kvinna och jude, inte tilläts bli offentlig. Hon gick under den antisemitiska radarn.

Ett lysande soundtrack till denna bok är Musica Vitaes album som med Malin Broman på violin och viola och Simon Crawford-Phillips på piano presenterar de båda syskonen från var sitt håll. Brodern som fjortonåring i sin känslostormande dubbelkonsert för violin och piano och den vuxna storasystern i några laddade sånger (för viola och piano) samt i sin djupt uttrycksfulla och formmässigt komplexa stråkkvartett i ett arrangemang för stråkorkester.

Mer förälskat än så här kan inte ett musicerande bli.

Bästa spår: Adagio ma non troppo (av Fanny Mendelssohn)

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om en ljuvligt luftig tolkning av 1600-talsmästaren Kapsperger.