Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Mary Gauthier ger röst åt USA:s soldater

Mary Gauthiers nya skiva är sprungen ur projektet ”Songwriting with soldiers”.
Mary Gauthiers nya skiva är sprungen ur projektet ”Songwriting with soldiers”. Foto: Laura Partain

När Mary Gauthier skriver sånger tillsammans med amerikanska militärveteraner hittar hon kvaliteter långt bortom de terapeutiska, samtidigt som hon känns igen rent musikaliskt.

4

COUNTRY
Mary Gauthier
”Rifles and rosary beads”
(Thirty Tigers/Border)

Många amerikanska soldater kommer från underklass och svåra förhållanden, och livet blir sällan lättare efter avslutad tjänstgöring. Varje år begår drygt 7.000 aktiva och pensionerade militärer självmord, och eftersom de kämpar för en polariserad nation i extremt kontroversiella krig blir de ofta utstötta och får leva med stigman.

Mary Gauthier, som under sin karriär ofta sjungit om sin egen föräldralösa barndom, sitt missbruk och sin livskamp, har mött och skrivit sånger tillsammans med veteraner och deras anhöriga i projektet ”Songwriting with soldiers” och resultat är en alltigenom fin skiva om strävan efter värdighet och förståelse, med kvaliteter långt bortom de terapeutiska.

Sångerna är skrivna tillsammans med lika många kvinnliga som manliga veteraner, vilket innebär att även arméns interna problem med sexuella trakasserier är ett tema. Ibland lånar Gauthier in militär jargong och specifika förkortningar, men hon känns ändå igen. Hon har en kärv men ömsint röst, och arrangemangen är rakt igenom riktigt snygga.

Det som hade kunnat problematiseras mer är väl möjligen dödandet, och vilket politiskt syfte det har. Men det är nog trots allt en annan historia. Soldaten är ett verktyg, men också en människa.

Bästa spår: ”Bullet holes in the sky”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.