Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-north-mississippi-allstars-fortsatter-att-vaxa-pa-sin-lilla-flack/

Skivrecensioner

Skivrecension: North Mississippi Allstars fortsätter att växa på sin lilla fläck

North Mississippi Allstars. Foto: Wyatt McSpadden

En rundtur för drygt tjugo år sen, på en mytologiserad bluesscen där nyckelnamnen nu är borta, utgör ett löst tema för nya albumet från North Mississippi Allstars – som annars fortsätter med samma sak som alltid.

Alla var välkomna att spela på Junior Kimbroughs numera legendariska bluesklubb i norra Mississippi, skriver Luther Dickinson nu till sin nya North Mississippi Allstars-skiva, men några villkor fanns. Dels måste man se till att publiken inte slutade dansa, dels måste man spela samma låtar som alla andra.

En kväll 1996 guidade han en fotograf dit, bilderna därifrån utgör nu en sorts tema till nya albumet med hans lilla syskonduo som efter ett par decennier faktiskt börjar fylla ut sitt storslagna namn. De som var i fokus då är borta nu – RL Burnside, Junior Kimbrough, Otha Turner – men deras barn och barnbarn fortsätter att addera tyngd, faktiskt lika mycket som utsocknes stjärnor som Mavis Staples och Jason Isbell.

Och även om en del låtar är nyskrivna eller kommer utifrån har det skumpiga, transartade groovet alltid huvudrollen.

Bästa spår: ”Bump that mother”, ”What you gonna do?” m Mavis Staples

 

Läs fler musikrecensioner av Nils Hansson, till exempel om Sturgill Simpsons futuristiska motvallscountry med tillhörande animefilm.