Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Nya fynd från svenska pionjären Amanda Maier

Amanda Maier befann sig på 1870-talet mitt i den europeiska musikens mest kreativa centrum.
Amanda Maier befann sig på 1870-talet mitt i den europeiska musikens mest kreativa centrum. Other: © 2017 dB Productions/Familjen Thiadens

För precis ett år sedan kom den första volymen i dB Productions utgivning av den svenska tonsättaren Amanda Maier (1853–1894).

4

KLASSISKT
Amanda Maier
”Volume 2: Violin sonata, Nine pieces for violin & piano, Four songs”. Cecilia Zilliacus, Bengt Forsberg och Sabina Bisholt
(dB Productions/Naxos)

Det var ett album som rättvist Grammisnominerades, bland annat för den smått sensationella violinkonserten. Ett verk som bär alla tecken på att vara skapat i Leipzig under 1870-talet som då var den europeiska musikens mest kreativa centrum.

Att den unga Maier rörde sig hemtamt bland kompositörer som Johannes Brahms och Edvard Grieg och musiker som pianisten Anton Rubinstein och violinisten Joseph Joachim är inte heller förvånande när en andra volym nu presenterar hennes lika viljestarkt energifyllda som lyriskt intagande kammarmusik.

Det tyngsta bidraget här är den mycket fina och flera gånger tidigare inspelade violinsonaten i h-moll som framförs med all tänkbar kraft och espri av Cecilia Zilliacus och Bengt Forsberg. Nytt på skiva är däremot inspelningen av samtliga satser i den betagande sviten ”Nio stycken för violin och piano” vars final är en ljuvlig fantasi över en svensk polka.

Helt och hållet världspremiär är det för de tidigare opublicerade fyra sångerna som sopranen Sabina Bisholt ger ett oemotståndligt frimodigt och passionerat uttryck.

Bästa spår: ”Sonata for violin & piano in B minor”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.