Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Nyfrälst Bob Dylan satsar för fullt på nio skivor

Bob Dylans religiösa period varade bara i tre år, men dokumenteras nu på nio skivor.
Bob Dylans religiösa period varade bara i tre år, men dokumenteras nu på nio skivor. Other: Lawrence Kirsch

Med tanke på hur många gånger Bob Dylan har bytt riktning, på tvärs mot sin publik, kunde man tänka att hans religiösa period kanske bara var ännu ett litet spratt.

4

ROCK
Bob Dylan
”Trouble no more. The bootleg series vol 13 1979–1981”
(Columbia/Sony)

Det tycks ha varit precis tvärtom. Bob Dylan hade en uppenbarelse 1978, blev nyfrälst och under ett par års tid var det allt han ville skriva och sjunga om. Chockreaktionen var omedelbar, ändå var albumet ”Slow train coming” 1979 bara en mild förövning inför ”Saved” året efter, där såväl text som musik drog mot fullsatsande gospel med doft av svavel och omslaget pryddes av Guds finger.

Men redan på ”Shot of love” 1981 var han på väg vidare.

Länge var det en period de flesta Dylanfans undvek, men på denna djupgrävning om åtta cd och en dvd är det bärande intrycket vilken enastående kraft och närvaro han framträdde med under denna tid. Hur strålande han sjöng. Och vilket storartat band han hade – med som mest fem gospelsångerskor, vilka satte en ryggrad till hans musik som aldrig förr eller senare.

Att han dessutom gifte sig och fick barn med en av dem blev inte känt förrän långt efteråt – ännu ett bevis på att Bob Dylan aldrig avslöjar hela bilden. Men musiken står som ett strålande vittnesbörd om att hans religiösa period verkligen var underskattad, och på dvd-konserten ser man en leende, rörlig scenartist som på flera sätt ter sig som själva motsatsen mot den han senare kom att bli.

Bästa spår: ”Slow train” (i sammanlagt åtta olika, starkt föränderliga versioner)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.