Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-orakel-ar-en-powertrio-som-ror-sig-brett-inom-jazzen/

Skivrecensioner

Skivrecension: Orakel är en powertrio som rör sig brett inom jazzen

Konrad Agnas, Torbjörn Zetterberg och Per ”Texas” Johansson i Orakel. Foto: Tina Axelsson

När Per ”Texas” Johansson bildar ännu en trio utan ackordinstrument blir resultatet melodiöst och otvunget – och med en djupt rotad känsla för nordisk blues.

Rätta artikel

På papperet kan den här nya powertrion med Per Texas Johansson på saxofoner och klarinetter, Torbjörn Zetterberg på bas och Konrad Agnas på trummor föra tankarna till Jari Haapalainens trio JH3 – där ju ”Texas” också ingår. Men Orakel gör en annan grej, om än med i princip samma instrument. Sättningen som Sonny Rollins gjorde känd i slutet av 50-talet är samtidigt en vidöppen formation: bara det mest elementära, inget ackordinstrument.

Och Orakel rör sig brett, med fästen i såväl jazz i stil med Rollins, som i spräckigare spel. Ingetdera är renodlat; det rör sig snarare om ett samlat, jazzmusikaliskt språkbruk, som trion bygger sitt eget uttryck på. Det låter melodiöst och otvunget, ibland närmast laidback – men med tyngd, som också innefattar en djupt rotad känsla för vår nordiska blues.

Bästa spår: ”Torbjörn Monk”

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell , till exempel om när Goran Kajfes Tropiques uppfinner genren hypnojazz .