Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-sunn-o-gor-domedagsmetal-som-hyllar-ljuset/

Skivrecensioner

Skivrecension: Sunn O))) gör domedagsmetal som hyllar ljuset

Foto: Sunn O)))/Ronald Dick

Vad är motsatsen till death metal? Kanske är den senaste skivan av ett malande domedagsband inte första gissningen. Men det tycks vara svaret.

Rätta artikel

Att ta sitt namn från en förstärkare förpliktigar. I drygt tjugo år har gitarristerna Stephen O’Malley och Greg Anderson rullat ut skorrande rundgångsriff i Sunn O))). Att droneduons mörkermeditationer med tiden lånat sig till yogapass är föga förvånande. Förra plattan var uttryckligen inspirerad av buddistisk filosofi och på uppföljaren ”Life metal” har de på allvar skådat ljuset. 

Titeln – ett internt skämt om den positiva motsatsen till death metal – är en träffande beskrivning av det bitvis sakralt skimrande soundet med inslag av kyrkorgel. Tillsammans med producenten Steve Albini och folk som isländska dronecellisten (och gästvokalisten) Hildur Guðnadóttir har Sunn O))) funnit nya fängslande färgskalor bland domedagsfrekvenserna.

Bästa spår: ”Between Sleipnir’s breaths”

Läs fler musikrecensioner av Johanna Paulsson, till exempel om att Marissa Nadler gör trevande country noir.