Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Svenska barockensembler fulla av experimentlusta

The Nordic Baroque Band erbjuder nya vinklingar på barocken.
The Nordic Baroque Band erbjuder nya vinklingar på barocken. Foto: Jonas Jakobsson

Kreativiteten går på högvarv just nu bland de svenska barockensemblerna, det visar två nya album från svensk-danska The Nordic Baroque Band och den svenska duon Kondens.

4

BAROCK/NUTIDA
GP Telemann, JV Meder, JH Schein med flera

”The Nordique Baroque Band”
The Nordic Baroque Band
(Ictus)

JS Bach med flera
”Goldberg 1.5”
Kondens
(Footprint/Naxos)
Båda albumen får 4 i betyg

Barockensemblerna i Sverige gör allt större avtryck och kreativiteten går på högvarv. Epoken tillhör ju också musikhistoriens mest experimenterande. Senaste tillskottet är svensk-danska The Nordic Baroque Band med Johannes Jacobsson, Jeanette Eriksson och Søren Storm Larsen på violiner, Monica Schmidt Andersen på flöjt, Magnus Malmros på cello och Mogens Fangel Damm på cembalo och orgel.

Förstärkta med barytonen Patrik Sandin skivdebuterar de med ett album som spänner mellan 1550 och 1750 på vilket de presenterar en förtjusande udda repertoar – där barocken väsnas och bråkar som mest. Att höra deras Vierdanck, Martin, Albrici och Wilche är mycket upplivande. För att inte tala om den egenhändigt ihopsatta Telemannsviten.

Än mer satt på spel är barocken på Kondens album, där My Eklund (blockflöjt) och Lisa Oscarsson (orgel) beställt nya vinklingar på Bachs ”Goldbergvariationer” av fem tonsättare för att skapa oväntade dialoger med originalen. Hos Lisa Ullén blir Bach en andning, hos Mattias Peterson en utmanare av tid och rum, hos Ida Lundén en oförskräckt anarkist, hos Jan Sandström en horisontspejare och hos Daniel Hjort en nybyggare med sikte mot höjden.

Bästa spår: ”The Telemann suite”, ”Variation on Goldberg variation 15”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.