Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-triakel-gor-folkmusikens-svar-pa-en-mordpodd/

Skivrecensioner

Skivrecension: Triakel gör folkmusikens svar på en mordpodd

Foto: Marléne Nilsén

Efter att ha grävt djupt i arkiven har Triakel hittat en samling folkvisor om mord och hemskheter som de framför lika tajt, samspelt och kärvt som vanligt. En otroligt fin orkester.

Rätta artikel

Det är populärt med true crime nu, folk får helt enkelt inte nog av sanna mordhistorier – ju mer komplicerade desto bättre. Men fascinationen är knappast ny. Musikantikvarierna i folktrion Triakel har gjort ett ordentligt arkivgräv och hittat nio stycken folkvisor om mord och annat hemskt i norra Sverige som man får förmoda fyllde ungefär samma funktion som dagens poddar. I cd-häftet får man dessutom veta bakgrundshistorien.

För övrigt kan man konstatera att Triakel hittade sin form för länge sedan och nu mest ägnar sig åt att förfina detaljerna. Den jämtländska storspelsmannen Kjell-Erik Eriksson och tramporgelmästaren Janne Strömstedt är otroligt tajta och samspelta och sångerskan Emma Härdelin är lika kärvt saklig som alltid. Hon är en fantastisk berättare och Triakel är en otroligt fin liten orkester.

Bästa spår: ”Stor-Stina från Malå”

Läs fler musikrecensioner av Po Tidholm, till exempel om hur Riedel & Ståhl fortsätter att upptäcka enkelheten.