Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-tva-tolkningar-av-schuberts-winterreise-som-ar-mil-fran-varandra/

Skivrecensioner

Skivrecension: Två tolkningar av Schuberts ”Winterreise” som är mil från varandra

Peter Mattei gör en ”Winterreise” för fulla segel. Foto: Dario Acosta

Peter Matteis sätt att tolka Schuberts ”Winterreise” med en fullskalig röst är en smärre sensation, samtidigt som Ian Bostridge hittar rätt röst hos den unge Bob Dylan.

Att Peter Mattei, en av världens främsta barytoner, gav sig ut på en turné runt Sverige förra året med Schuberts sångcykel ”Winterreise” var en smärre sensation. Men än större var hur han tolkade den. Med en ”fullskalig röst”, långt ifrån det gängse sättet, som Camilla Lundberg skrev i DN efter öppningskonserten i Grünewaldsalen.

Att detta nu kommit på skiva är bara att jubla över. Tillsammans med pianisten Lars David Nilsson gör Mattei en ”Winterreise” som går för fulla segel. Stormande passionerad i sin förtvivlan, dramatiskt förkrossad i sina uttryck för förlust.

Men hela tiden med så många nyanser att spänningen hålls vid liv. Ända till den allra sista sången, ”Der Leiermann” då diktjaget för första gången möter en annan, och där Mattei klär av sin röst.

Det ögonblicket, då det måste ske något särskilt med rösten, är också i fokus i tenoren Ian Bostridges bok ”Schuberts Winterreise” från 2017. Och han berättar att han fann den rösten hos den unge Bob Dylan.

Nu kommer Bostridge med sin tredje inspelning av ”Winterreise”, med Thomas Adès på piano. Och de gör en närläsning som är mil ifrån Mattei och Nilsson. Det är oerhört skört och ibland skrämmande nollställt, men med en teatral nerv som får en att tänka på Samuel Beckett. Mycket fascinerande.

Bästa spår ”Krähä” (Matttei), ”Wasserflut” (Bostridge)

 

Läs fler musikrecensioner av Martin Nyström, till exempel om när Malin Broman och Soimon Crawford-Phillips spelar både Fanny och Felix Mendelssohn.