Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/skivrecension-ulf-lundell-skriver-vardagspoesi-dar-hela-manniskan-far-vara-med/

Skivrecensioner

Skivrecension: Ulf Lundell skriver vardagspoesi där hela människan får vara med

Ulf Lundell besvarar löftet från demolåtarna han gav ut i fjol. Foto: Ulf Lundell

När Ulf Lundell nu gör musik med fullt band igen är han tillbaks på välbekant Springsteen-mark, men där finns fina och nyanserade inslag och texter som låter hela människan vara med.

Rätta artikel

När Ulf Lundell släppte ett par dussin demolåtar för ett drygt år sedan hörde jag löftet om ett ovanligt bra album i de ofärdiga skisserna. Men jag befarade också att låtarna, om de gjordes i studio med band, skulle låta lika jämntjockt brötiga som alltid.

Jag fick både rätt och fel. Nya ”Tranorna kommer” har några fina och ovanligt nyanserade Lundell-inspelningar där lugna tempon och inslag av folkmusik lyfter texterna. I övrigt har Janne Bark fått sätta tonen. Återigen slås jag av hur mycket Lundell lutar sig mot Springsteen, i allt från arrangemang till låtstrukturer. Oförmågan att hitta ett eget uttryck är rätt underlig.

Men vad han däremot har är bra texter och en förmåga att skriva ett slags vardaglig poesi där hela människan får vara med; ömklig, arg, politisk och uppriktigt gripen av fåglarna om våren.

Bästa spår: ”Tranorna kommer”, ”Klockorna”

 

Läs fler musikrecensioner av Po Tidholm, till exempel om hur långt Bruce Hornsby har kommit från sin gamla 80-talshit.