Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Skivrecension: Vardaglig countrystjärna med vidunderlig röst

Chris Stapleton har spelat in i RCA:s klassiska studio A i Nashville.
Chris Stapleton har spelat in i RCA:s klassiska studio A i Nashville. Other: Splash News

Med sitt andra album för året befäster Chris Stapleton sin ställning som en av countryns stora i dag, trots att han sällan låter som typisk country.

4

COUNTRY
Chris Stapleton
”From A room: volume 2”
(Mercury/Universal)

En gång var det så här countryskivor gjordes. Nio låtar på en dryg halvtimme, två om året. Några singlar på varje, kanske ett tema men inte nödvändigtvis.

Chris Stapleton kunde mycket väl ha gett ut årets två album som ett enda, med arton låtar på sextiofem minuter, men ingen hade tjänat på det. Nu har han redan årets bäst säljande countryalbum i ryggen när han kommer med uppföljaren.

Inte för att han är entydigt country. Chris Stapleton älskar köttig riffrock och har en stämma som osar soul. Däremot har han ägnat sexton år åt att skriva country åt andra i Nashville och längs vägen haft både ett sydstatsrock- och ett bluegrassband.

Som soloartist blev han en komet 2015 och i dag är han superstjärna, men låter lika maskulint vardaglig som 70-talets Waylon och Willie. De flesta låtar han skriver känns bekanta, pendlandet mellan country, soul, singer/songwriter och bluesrock bär självklarhetens enkla prägel, texterna turnerar eviga teman utan rädsla för klyschor.

Titeln/temat kommer från RCA:s klassiska studio A i Nashville, och är det något som sticker ut i dag är det just hur allt låter inspelat snarare än sammanfogat, som ett organiskt helt med stämning och doft, där man kan ana att det bara var just denna enda gång som Chris Stapleton fraserade exakt just så.

Med sin vidunderliga röst.

Bästa spår: ”Scarecrow in the garden”, ”Tryin’ to untangle my mind”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.