Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Sofie Livebrant: ”Lighthouse stories”

Med lätt irländsk ton låter Sofie Livebrant oss möta ljuset över havet.
Med lätt irländsk ton låter Sofie Livebrant oss möta ljuset över havet. Foto: Claudio Bresciani/TT
Folkpop
4

Sofie Livebrant
”Lighthouse stories”. 
(Brus & Knaster/Playground)

Det var som lyhörd Dan Andersson-kompositör, pianist och duettpartner till Sofia Karlsson på skiva och turnéer som Sofie Livebrant blev ett namn för den stora publiken.

Hon har en lätt och böjlig röst, vars känslighet kan påminna om Gillian Welchs och lyster om Joni Mitchells. Och som tycks vara som gjord för melodier med riktigt långa och ordrika texter.

Efter ett album utifrån dikter av Emily Dickinson från 2012 kommer nu ”Lighthouse stories” där hon tonsatt avsnitt ur Jeanette Wintersons roman med samma namn. Så smidigt och luftigt att man knappt tänker på att texterna är på prosa.

Backad av gitarr, fiol och dragspel och med en lätt irländsk ton i botten låter hon oss redan i albumets inledning möta det starka ljuset över havet i ”The sun” och inne i kroppen i ”His heart was beating like light”. En bländande effekt som varieras i de följande sångerna där fyrarnas jämt pulserande och flämtande ljus är den bärande meta­foren för den andning som finns i allt liv. Som i den hägringssköra sången om Tristan och Isolde som säger att ”There was no love potion. Only love”. Eller i den allra sista sången där solen går ner till ett ljuvt darrande dragspel.

Bästa spår: ”My silver and gold”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.