Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Speech Debelle: ”Freedom of Speech”

Skivrecension
4

Artist/grupp: Speech Debelle

Skivtitel: ”Freedom of Speech”

Skivbolag: Big Dada/Playground

Det är ingen hemlighet att Speech Debelles Mercury Prize-vinnande debut ”Speech therapy” inte fick den uppmärksamhet hon, juryn eller skivbolaget väntat sig. Men frustrationen blev konstruktiv. Folkbeatsen och stråkarna dumpades för ösigare produktioner och Speech Debelle gick från personliga trauman till kollektiva samhällssår.

Typexemplet är förra årets mest synska låt – Roots Manuva-gästade ”Blaze up a fire”, som förutspådde upploppen i London (och släpptes i förtid när de brutit ut för att ge något slags förklaring). Tätt följd av en skräckvision av livet utan olja i ”Collapse”. Britternas Bahamadia Jr lyser i de mörkaste spåren men övertygar också som virvelstorm i ”Studio backpack rap”.

Bästa spår: ”The problem”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.