Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

The Magnetic Fields: 50 song memoir

3

POP
The Magnetic Fields
”50 song memoir”
(Nonesuch/Warner)

Stephin Merritt har i olika konstellationer gett ut nästan ett album om året sen debuten med The Magnetic Fields 1991, men inget i detta stora flöde har gjort tillnärmesvis lika mycket avtryck som när han 1999 tog i från tårna och presenterade ”69 love songs” på ett fullpackat trippelalbum.

Efter ett par års tystnad har han därför skapat sig ett nytt jätteprojekt: en låt vardera för sina femtio första levnadsår. Dessvärre är han ensam sångare den här gången, snarare än en av fem alternerande, även om hans buttra brumbjörn till röst har fler dimensioner än man först tror och han inom det biografiska temat kan sjunga hela låtar om Judy Garland, aids-epidemin, sina favoritbarer eller syntpop.

Men en hel del transportsträckor blir det, samtidigt som han ändå ofta når längst när melankolin är som rakast och starkast.

Bästa spår: ”2005 Never again”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.