Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

The Tallest Man on Earth: ”Dark bird is home”

Kristian Mattsson, alias The Tallest Man on Earth.
Kristian Mattsson, alias The Tallest Man on Earth. Foto: Cameron Wittig
Singer/songwriter
3

The Tallest Man on Earth

”Dark bird is home” (Dead Oceans/Border)

Å ena sidan är det här skivan där den hemlighetsfulla världsartisten The Tallest Man on Earth överger identiteten som envis solovarg och fullt ut ger sig in i samarbete med kompband, stråkar, blås och körer. Å andra sidan är det nästan bara i ”Darkness of the dream” som Kristian Mattsson går hela vägen och verkligen omfattar möjligheterna.

Just den är en ganska oemotståndlig folkrocklåt, romantisk och armkroksvänlig, som ekar av många från Bruce Springsteen till The Waterboys och låter som om den aldrig vill ta slut. Men det är också en låt som ställer sig mitt i en bred tradition, snarare än att sticka ut. Eller jo, ”Sagres” är väl en till.

Mer intressant är hur orkestern och det stora, stompiga öset gång på gång står redo att kasta loss, men han håller tillbaks dem; nöjer sig med att låta en liten körstämma smyga in i ”Little nowhere towns” eller låta ”Fields of our home” landa i väldigheten hos en stor orkester i viloläge. Och under hela ”Slow dance” tycks ett fullskaligt Mumford & Sons-crescendo vara bara någon sekund bort, det ger en särskild sort nerv.

Ändå kan jag sakna den ursprunglige folksångar-Mattsson, som sökte djupt bland stenkakeålderns traditioner för att hitta ett nytt sätt att vara urbota traditionell på, flera generationer efter Bob Dylan. Han skymtar förbi här och där, i snabbfingrade folklåtar som ”Singers” eller ”Beginners”, men det är också de som är svårast att länka ihop med det nya orkestersammanhanget.

Bästa spår: ”Little nowhere towns”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.