Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Skivrecensioner

Valerie June: The order of time

4

AMERICANA
Valerie June
”The order of time”
(Concord/ Universal)

Två veckor efter Rhiannon Giddens kommer Valerie June med sitt nya album. Ännu en svart sydstatsamerikanska med banjon redo och en värld av åldrig hillbillymusik i ryggen, ändå är de så olika. Om Rhiannon Giddens är den exakta musikologen med koll på varenda skiftning i sin röst så låter Valerie June som om hon bara har satt sig i ett hörn, blundat och vibbat ihop sina låtar i stunden. Någon gång kan de kännas väl skissartade, andra gånger är det just det minimalistiska som ger styrkan, som i de västafrikanskt anstrukna bluesriffkalasen ”Shakedown” och ”Man done wrong”.

Oftast är tempot förvånansvärt lågt och Valerie June lätt introvert i sin säregna knarrighet, men den avslutande svängfesten ”I got soul” växer sig oemotståndligt uppsluppen med banjo, blåssektion, fela, gospelorgel och kör.

Bästa spår: ”Shakedown”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.