Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Van Morrison: ”Born to sing: No plan B”

Skivrecension
3

Artist/grupp: Van Morrison

Skivtitel: ”Born to sing: No plan B”

Skivbolag: Blue Note/EMI

Van Morrison uppnår i år pensionsålder, och i nedförsbacken har han börjat snegla oftare i backspegeln. Ett smart drag, för efter en rad trötta album och konsertframträdanden under 90-talet och tidiga 00-talet har turnén med den egentliga solodebuten ”Astral weeks” inneburit en vitalisering som slänger reflexer över nya albumet. Fast inte mer än så.

För visserligen har jazzinfluenserna integrerats på ett sätt som tvingar Morrison ut ur den tomgångsrock som präglat de senare albumen, men sångerna pendlar mellan det skissartade (och alltför långdragna) och det alltför formelbundna (och förutsägbara). Så trots att albumet är hans kanske bästa på tjugo år tjänar det mest som en påminnelse om ett fantastiskt förflutet.

Bästa spår: ”Goin’ down to Monte Carlo”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.