Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:11 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/vasas-flora-och-fauna-slakt-med-lotta-svard/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Vasas flora och fauna: ”Släkt med Lotta Svärd”

Pop
4

Vasas flora och fauna

”Släkt med Lotta Svärd” (Startracks/Border)

Lotta Svärd är en gestalt i ”Fänrik Ståls sägner” och redan där har de flesta svenskar tappat sammanhanget, men i det finlandssvenska Österbotten är Runebergs epos en lika självklar referens som svenska Refusedsångaren Dennis Lyxzén eller finska kultrockarna Leevi & the Leavings. Iiris Viljanen och Mattias Björkas sjunger om allihop i duon med det omöjliga namnet Vasas flora och fauna, understödda av svenskar som Karl-Jonas Winqvist, Emma Nordenstam och Andreas Werliin; stillsamt vardagsrealistisk pianopop full av melodisk värme, underskruvad humor och bultande vemod. Det är så fint och eget som ett The Beatiful South på Vasadialekt, där i synnerhet Iiris Viljanens röst har förmågan att ladda varje vardaglighet med en rent obegriplig pregnans.

Bästa spår: ”Gudförälder”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.