Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Skivrecensioner

Vattenmannen & Speed

I bandet Tvillingarna, Truls och jag sjunger och spelar indieprofilen Pelle Carlberg tillsammans med sina barn. Deras skilsmässoskiva ”Packa pappas kappsäck” är gjord ur barnets perspektiv och skildrar varannanveckalivet med ilska, vemod och humor.
I bandet Tvillingarna, Truls och jag sjunger och spelar indieprofilen Pelle Carlberg tillsammans med sina barn. Deras skilsmässoskiva ”Packa pappas kappsäck” är gjord ur barnets perspektiv och skildrar varannanveckalivet med ilska, vemod och humor. Foto: Kjell B Persson
En nynnvänlig skilsmässoskiva med barnperspektiv, färgstark reggae och utmanande låtar om att slå någon eller bränna upp grejer. Andreas Palmaer har vaskat fram guldkornen i årets barnmusik.
Skivrecension

Artist/grupp: Vattenmannen & Speed

Skivtitel: ”Vattenmannen & Speed”

Skivbolag: Beston musik

Den som ger ut en skiva med nyskriven barnmusik har större sannolikhet att bli hörd om han eller hon traskar ut i skogen, ställer sig i en avlägsen glänta och skriker. De större skivbolagen ger inte ut barnmusik, och förutom något enstaka ryck – som den här texten – recenseras den aldrig och i handeln består utbudet av samlingar med uråldriga godbitar som ”Imse Vimse Spindel” och ”Björnen sover” . Det här är inget nytt. För den engagerade föräldern har det varit ett grävjobb värdigt Hannes Råstam att hitta guldkornen bland obskyra skivbolag, men Spotify har gjort letandet lättare.

Nivån på den nya barnmusiken svajar, men mycket håller streck. Under namnet ”Tvillingarna Truls och jag” har indieprofilen Pelle Carlberg från bland annat Edson gjort skilsmässoskivan ”Packa pappas kappsäck”, en slags ”Den vassa eggen” for kids. Den är delvis gjord ur barnets perspektiv och skildrar varannanveckalivet med ilska, vemod och humor: ”Jag vill inte va med dig. För du är inte snäll mot mig. Jag ska rymma hemifrån, långt härifrån. Du sitter vid datan jämnt. Pappa du är ett skämt.”

Pelle Carlberg har skrivit texterna tillsammans med sina barn, som även sjunger på skivan, och låtarna där barnen tar plats är de överlägset starkaste. Tyvärr blir pappa­låtarna ibland väl självömkande: ”En pappa kan byta en blöja. En pappa kan koka kalops … Jag är trött på snipiga kommentarer från tanter i parker.” Vilka parker besöker Pelle Carlberg? Alla utom ”den vrålande 1800-talsmannen” Karl-Ove Knausgård kramar ju sönder engagerade pappor. Och vem påstår att en pappa inte kan byta en blöja? Problemet är väl snarare att pappor tigger beröm när de gör det?

Äsch, tillbaka till skivan. Pelle Carlberg är en erfaren melodimakare och med en okonstlad uppsättning instrument – trummor, bas och gitarr – skapar han nynnvänliga låtar. Däremot låter det förvillande likt hans tidigare band, Edson. Barnet kan lika gärna gå fram till cd-kartongen, rota fram valfri skiva från förälderns samling med snäll 00-talsindie och peta in den i stereon. Vilket inte nödvändigtvis är en nackdel. Det för barnmusik otypiskt strama soundet gör att skivan passar även Södermalmspappan som just lämnat barnen för veckan.

Med en mellanöl i näven kan han stirra ut genom fönstret med tom blick och få tröst av rader som ”Pappa du är min, kind emot kind.”

Om barntilltalet på ”Packa pappas kappsäck” snarare finns i texterna är ”Vattenmannen & Speed” barnmusik i ordets bästa bemärkelse. Oväntade ljud, sprakande effekter och direkta melodier gör det till en skiva full av färg. Pratsång blandas med wailande, men den musikaliska grunden för skivan är ska och framför allt reggae.

Det mjuka gunget ackompanjerar skivans tema vatten, som återfinns också i texterna. ”Vattenmannen & Speed” har även gått som teveserie och är en uppdaterad Trazan och Banarne på havets botten, här finns samma skenbart slappa småprat mellan låtarna och ett lyckat smygpedagogiskt tilltal där man petar in fakta om miljöförstöring och smutsiga hav: ”Försök att tagga ner, även om det känns trist, för i våra hav, finns snart inga fiskar kvar.”

På ”Mäta med skägg” av Orkester Pop, där Mija Folkesson och David Shutrick ingår, finns ingen röd tråd i texterna, barnteman som att smyga på andra och längtan efter ett husdjur avhandlas. Skivan är en smula anonym och jämntjock men här finns ett riktigt guldkorn, ”Jag slog en kille i dag” en underbar vardagsnära ballad om hur det känns att slå någon. ”Jag sa att det inte var jag, men det var det … det kom lite blod ur hans näsa, han heter Arvid och är ganska svag, han satt i soffan och grät ganska länge.” Den mjuka musiken krockar snyggt mot texten. Barnkultur lider av en viss präktighet, och det är befriande med låtar som närmar sig känsligare ämnen.

Även på Oscar Danielsons ”Det kostar på att vara barn” finns texter som inte stryker medhårs, som handlar om hur härligt det är att bränna upp ”grejer” – men just som man ska tutta på kommer det någon sur typ och säger ”ap, ap, ap” – och föräldrar som reser bort, länge, längre.

Under ett suddigt och stökigt omslag döljer sig en riktig höjdare. I konkurrens med bland andra Bröderna Lindgren, är detta en av de senaste årens allra bästa barnskivor. Låtarna är skrivna för olika barnradioprogram i UR, men ”Det kostar på att vara barn” känns ändå som ett sammanhållet album.

Texterna är respektlösa och roliga, framförda av Oscar Danielson som sjunger souligt och avslappnat. Musiken har en skön 70-talskänsla och bandet är tajt och proffsigt. I väntan på just Bröderna Lindgrens återkomst med skivan ”Med Bröderna Lindgren i tiden” i början av 2012 är detta skivan att börja med för föräldern som vill locka bort barnen från de pretentiösa karaokesångarna i ”Idol.”

Artist:Oscar Danielson Skivtitel:

Artist: Oscar Danielson

Skivtitel: ”Det kostar på att vara barn”

Skivbolag: Vesper recordings

 

Artist: Tvillingarna Truls och jag

Skivtitel: ”Packa pappas kappsäck”

Skivbolag: Alfie – Cosmo music group

 

Artist: Orkester Pop

Skivtitel: ”Mäta med skägg”

Skivbolag: Orkesterpop records (Släpps i november, men har tidigare gått som serie i SVT)

Andreas Palmaer väljer nyskriven barnmusik

Tvillingarna Truls och jag: ”Varannan vecka.” Underbar sjuttiotalsdoftande låt med handklapp och stämsång om en varannanveckalivet sett ur barnets perspektiv.

Tvillingarna Truls och jag: ”Kind emot kind.” Textens tema påminner om Serge Gainsbourg och Jane Birkins ”Je´taime”, naturligtvis utan de sexuella anspelningarna. En pappa och hans barn sjunger växelsång om sin kärlek till varandra.

Oscar Danielson: ”Elden bor i en tändsticksask.” En vacker ballad som bejakar barnets inre pyroman.

Oscar Danielson: ”Världens längsta man.” ”Hör du nåt som knakar är det bara jag som växer.” En soulig låt om växtvärk med snygg refräng.

Orkester Pop: ”Allergisk.” David Shutrick och Mija Folkessons ­Orkester Pop har tyvärr bara två låtar på spotify, denna handlar om den första bokstaven i alfabetet, A.

Nassim Al Fakir: ”Bokstavs­låten.” Den bästa låten från Nassim Al Fakirs, känd från Bolibompa, nya skiva. Bokstäver är barnkulturens allra vanligaste tema, men här är det P, i stället för A, som står i centrum.

Bröderna Lindgren: ”Välkommen till djungeln.” Bröderna Lindgren använder oftast gästsångare, här Patrik Arve från Teddybears i en orientaliskt doftande låt.

Bröderna Lindgren: ”Superhjälten.” Den hypade sångerskan Hajen sjunger hest och kraftfullt om hur det är att inte vara superhjälte.

Johanna & Kökskvartetten: ”Nåt som alla gillar.” En hel skiva om mat? Johanna och kökskvartetten, med bland andra Tomas Hirdman och Johanna Westman, har gjort två matskivor. Märkligt nog blir det inte enformigt.

Johanna & Köks­kvartetten: ”Fruktsallad.” En Afro-Cuban All Stars-inspirerad dänga om fruktsallad.

Prinsessans rockband: ”Glada tillsammans.” Till boken ”Prinsessans rockband” följer en skiva med elva nyskrivna låtar som även finns på spotify.

Kråkan och busarna: ”En jätteliten låg hög.” Grammisnominerade Kråkan och Busarna ­låter som en piggare variant av Östen med resten, med ett energiskt banjo- och basfiolspel får de till allsångsvänlig refräng.

Dan Bornemark: ”Dum i munnen.” Dan Bornemark är motsatsen till ”en man med en gitarr”. Han har extra allt i sina låtar, det kryllar av instrument, och körer blandas med vuxen- och barnsång.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.