Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 12:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/skriet-behover-social-distansering/

Kultur

”Skriet” behöver social distansering

Edvard Munchs ”Skriet”.
Edvard Munchs ”Skriet”. Foto: Jonas Forsberg/N/TT

Edvards Munchs ikoniska målning ”Skriet” är i behov av social distansering. Det konstaterar en internationell expertgrupp som undersökt varför målningens färger försämrats. Slutsatsen är att det inte är ljuset som gör att målningen åldras i förtid utan luftfuktigheten, skriver The Guardian.

TT Text

Förklaringen är att konstnären Edvard Munch, förmodligen av misstag, använde en tub med oren kadmiumgul färg som kan blekas och till och med flagna av den luftfuktighet som finns i konstpublikens andedräkter. På grund av detta har den ursprungligen starkt gula färgen i målningens solnedgång övergått till en gulvit nyans.

– Det visade sig att han i stället för att använda ren kadmiumsulfid – som han borde ha gjort – använde en smutsig variant som också innehöll klorider, säger professor Koen Jansson från Antwerpens Universitet, till The Guardian.

När det nybyggda och 13 våningar höga Munchmuseet öppnar i Oslo i höst kommer också ”Skriet” att visas på ett sätt som gör det möjligt att sänka luftfuktigheten. Allt för att målningen i fortsättningen ska åldras långsammare.